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Barnkob, L. L., Argyraki, A., Petersen, P. M., & Jakobsen, J. (2016). Investigation of the effect of uv-led exposure conditions on the production of vitamin d in pig skin. Food Chemistry, 212, 386–391. 
Added by: Sarina (2021-08-19 12:23:27)   Last edited by: Sarina (2021-10-13 06:21:48)
Resource type: Journal Article
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.155
ID no. (ISBN etc.): 0308-8146
BibTeX citation key: Barnkob2016
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Categories: Englisch = English
Keywords: Leuchtdiode = Light-emitting Diode, Vitamin D = Vitamin D
Creators: Argyraki, Barnkob, Jakobsen, Petersen
Collection: Food Chemistry
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Meine Sichtweise (Keine vollständige Zusammenfassung des Artikels! Meine Meinung muss nicht mit der Meinung der Autoren übereinstimmen! Bitte lesen Sie auch die Originalarbeit!)     

Zusammenfassung

Jeweils zwei Hautproben (1m²) von Schweinehaut wurden mit 12 verschiedenen UV-LEDs aus 1,5 cm Abstand mit 300 J/m² und 7000 J/m² bestrahlt. Dazu waren 24–37 Sekunden bzw. 304–3500 Sekunden nötig. Abschließend wurde die gebildete Vitamin-D3-Menge untersucht.

Die 12 LEDs wurden spektral vermessen und eine Gaußfunktion angefittet. Die Maximalwellenlänge wich um typisch 0-2 nm von der spezifizierten Wellenlänge ab, die Halbwertsbreite (FWHM) der Spektren lag im Bereich 9 - 16 nm.  Tablle 1

Die Maximalwellenlänge der LEDs waren: 281, 285, 292, 296, 300, 306, 310, 313, 318, 330, 336, 338 nm.

Die gebildete Vitamin-D3-Menge bei 300 J/m² betrug bis zu 0,65 µg/cm², bei 7000 J/m² bis zu 4,0 µg/cm² mit einem deutlichen Peak bei 296 nm und einen Abfall auf Null bei 318 nm, mit teilweise einem Faktor 2 Unterschied zwischen den beiden Hautproben ( Fig 2)

Dosisabhängig zwischen 300 J/m² und 20'000 J/m² sieht man eine Sättigung der gebildeten Vitmain D3 Menge ( Fig 3)

Bei gleicher Dosis aber unterschiedlicher Bestrahlungsstärke (d.h. unterschiedlicher Bestrahlungsdauer) war die gebildete Vitamin-D3-Menge vergleichbar (⇒ Table 3)


Added by: Sarina  Last edited by: Sarina
Abstract
The dietary intake of vitamin D is currently below the recommended intake of 10–20μg vitamin D/day. Foods with increased content of vitamin D or new products with enhanced vitamin D are warranted. Light-emitting diodes (LEDs) are a potential new resource in food production lines. In the present study the exposure conditions with ultraviolet (UV) LEDs were systematically investigated in the wavelength range 280–340nm for achieving optimal vitamin D bio-fortification in pig skin. A wavelength of 296nm was found to be optimal for vitamin D3 production. The maximum dose of 20kJ/m2 produced 3.5–4μg vitamin D3/cm2 pig skin. Vitamin D3 produced was independent on the combination of time and intensity of the LED source. The increased UV exposure by UV-LEDs may be readily implemented in existing food production facilities, without major modifications to the process or processing equipment, for bio-fortifying food products containing pork skin.
Added by: Sarina  
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